Bernhardina

5 fantastiska låtar som aldrig vann Eurovision Song Contest

Kategori: Aktuellt, Dagens Småkul, Musiktips

 
För att peppa oss inför morgondagens final tänkte jag räkna upp fem låtar som tävlat i Eurovision Song Contest på 2000-talet och som jag anser hade varit värdiga vinnare! Enjoy för detta är riktigt bra musik ;)
 
 
År: 2006
Land: Bosnien och Hercegovina
Artist: Hari Mata Hari
Låttitel: Lejla
 
Denna öst-balad är bland de vackraste som har tävlat i ESC under det nya årtusendet. Flöjterna, gitarrerna, det enkla framträdandet som får en att drömma sig bort till en vit strand på Balkanhalvön, med en älskare i armarna och en djup stjärnhimmel över sig... Hari Mata Hari har den självklara rösten för låten och sjunger med en innerlighet som aldrig går över gränsen till smörsång. Magisk musik - på riktigt!

"Lejla" kom på tredje plats i finalen. Vinnaren var Lordi med sin "Hard Rock Hallelujah" som också var värdiga vinnare enligt mig.
 
 
År: 2008
Land: Turkiet
Artist: Mor ve Ötesi
Låttitel: Delí
 
Turkarna kan det där med rock. Det har dom visat mer än en gång i Eurovision-sammanhang. Bandet Mor ve Ötesi tävlade med sin låt "Delí" som betyder "Crazy" vilket passar bra in på den unika scenshowen. Medan medeltida symboler för demoner i märkliga färger svävar omkring i bakgrunden bjuder sångaren Harun Tekin på en rysande utstrålning. De sista sekundrarna av låten får en att vilja hoppa upp och ner som en tok och utstrålar att det är bra att vara bortom kontroll ibland!
 
"Delí" kom på sjunde plats i finalen. Vinnaren det året var Ryssland med Dima Bilan och hans låt "Believe" som inte var dålig enligt mig, men helt klart underlägsen turkarna.
 
 
År: 2006
Land: Rumänien
Artist: Mihai Traistariu
Låttitel: Torneró
 
Ytterligare en låt från 2006 hade vad som krävdes för att vinna. Trots att scenshowen inte är så stark som den hade kunnat vara väger Mihai Traistatius röst och låt upp det till vinnarmaterial. Det är en upptempo låt som står sig än idag, det italienska språket i refrängen får den att sticka ut och det dunkla i verserna, det lite mystiska, gör det till en mer intressant poplåt. Sedan är ju Mihai Traistarius otroliga vokaliska omfång en bonus!
 
"Torneró" kom på fjärde plats i finalen. Vinnaren var Lordi med sin "Hard Rock Hallelujah" som också var värdiga vinnare enligt mig.
 
 
År: 2013
Land: Norge
Artist: Margaret Berger
Låttitel: I Feed You My Love
 
På plats i Malmö Arena förra året tyckte jag att denna låt stack ut som klart bäst tillsammans med Beligen och Italien, dock har Margaret Bergers bidrag fler vinnarkvaliteter än de övriga två. Depeche Mode möter Lady Gaga och bildar en kaxig underton i "I Feed You My Love". Det är modernt, vilket tävlingen behöver, och det är mörkt och förföriskt, vilket jag gillar.
 
"I Feed You My Love" kom på fjärde plats. Detta året vann Danmark med Emmelie de Forrest och låten "Only Teardrops" - ett bidrag som jag fortfarande tycker är riktigt överskattat.
 
 
År: 2001
Land: Grekland
Artist: Antique
Låttitel: (I Would) Die for You
 
Den bästa låten 2001 föll på mållinjen, men Helena Papaorizou skulle komma att vinna hela tävlingen och ha en framgånsrik solokarriär bara några år senare, när hon kom att vinna ESC 2005 med låten "My Number One". Den catchiga poplåten "(I Would) Die for You" blev åtminstone en stor hit här i Sverige efter framträdandet i 2001 års tävling. Den grekiska undertonen är särskilt tydlig i början, men det som bär låten är Helena Paparizous röst och stämmorna i kören som balanserar den perfekt.
 
"(I Would) Die for You" kom på tredje plats i finalen. Det året vann det estländska bidraget "Everybody" med Tanel Padar, ett av de sämsta bidragen som vunnit enligt mig.
 
 
 Håller du med om att dessa låtar borde vunnit? Har du egna favoriter?
 
Honorable mentions: Vitryssland (2007), Italien (2013), Irland (2011), Italien (2012), Ukraina (2008) och Ukraina (2010)