Bernhardina

Änglar och Demoner (Ron Howard)

Recensioner

Änglar och Demoner (Angels and Demons)

av Ron Howard (boken skriven av Dan Brown)

med Tom Hanks


Filmen tar efter bokens handling nästan exakt. I forskningslaboratoriet CERN stjäls en del av den mystiska energikällan antimateria som har kraften att ge elektricitet åt en hel stad - eller förinta en. Samtidigt ska en ny påve väljas i Vatikanstaten vilket nu är världens centrum för uppmärksamheten.

Robert Langdon (Tom Hanks), professor i religiös symbolik, kontaktas snart av Vatikanstatens säkerhetspolis och får reda på att en urgammal fiende till den katolska kyrkan, en grupp kallad Illuminati, har kidnappat fyra kardinaler (påve-kandidater) och hotar med att döda en varje timme fram till midnatt, då de tänker låta antimateria komma i kontakt med materia (vilket orsakar en kraftig explosion som skulle förinta hela Vatikanen och delar av Rom.). Langdon måste nu, tillsammans med den vackra CERN-forskaren Vittoria Vetra (Ayelet Zurer) försöka hitta den så kallade 'upplysningarnas väg' som ligger gömd i Vatikanstaten, och hinna till de rätta fyra katedralerna där kardinalerna skall mördas innan morden sker, men viktigast av allt - hitta platsen där antimaterian är gömd innan Vatikanen sprängs i bitar.

khgkgkj


Filmen ligger förståss inte i närheten av bokens kvalité - men jag tycker ändå att den förtjänar mer än DN's ynka ++ av +++++. Visst kan man himla lite med ögonen när huvudpersonerna springer åt de håll som statyerna pekar, eller när de oftast hinner 'precis' i tid till attentaten. Men det är faktiskt så det är i boken, så jag tycker inte att man ska klaga på det.
Filmen känns spännande från första sekunden till sista - och jag tror att om man inte läst boken får man sig en och annan aha-upplevelse! Det är faktiskt en film av kvalité - inte felfri - men galet spännande rakt igenom, vilket en bra film ska vara. Väldigt bra skådespelarinsattser av bland annat Stellan Skarsgård och Ewan McGregor.
Mycket bättre än DaVinci-koden, men jag tycker ju om filmer som är spännande, har inslag av historia, religion och vetenskap.

Den här filmen hamnar på min topp 10 lista över bästa filmer som jag sett, långt ner, men ändå! :) Den får ++++! Se filmen och läs boken för den är JÄTTE BRA!! ^^


//Bee XOXO